shinrin yoku

“Pas het tempo aan de natuur aan: haar geheim is geduld.”

Ralph Waldo Emerson

Shinrin yoku – baden in de atmosfeer van een bos

Shinrin yoku is geschikt voor mensen die het belang zien van een gezonde mens-natuur relatie voor hun eigen welzijn en dat van onze planeet aarde. Het maakt niet uit hoe fit je bent. De kunst van het bosbaden is het herstellen van onze verbinding met de natuur via de zintuigen. We laten de natuur binnen door onze oren, ogen, neus, mond en handen. Het is gebaseerd op inzichten uit het Oosterse wereldbeeld die het welzijn van de natuur gelijkstellen aan dat van de mens. Opgebouwd uit de vijf basiselementen: aarde (lichaam), water (geest) , vuur (hart), wind (ziel) en leegte (universum) zijn wij onlosmakelijk een integraal onderdeel van die natuur.

Verlangzamen

Wil je de hectiek ontvluchten? Stress kwijtraken, verlangzamen en je energieniveau weer aanvullen? Dan is shinrin yoku – de helende kracht van bosbaden – echt iets voor jou! Dit oorspronkelijk Japanse fenomeen vindt steeds meer navolging in onze jachtige westerse wereld. Je dompelt jezelf een dagdeel onder in het bos door te vertragen, te observeren, het doen van oefeningen in lichaamsbewustzijn en door er helemaal te zijn.

We laten telefoon en camera thuis en gaan langzaam en doelloos wandelen, dwalen. Maak contact met je lichaam en laat het je ergens naar toe gidsen. Neem alle tijd om nergens te komen. Geniet van alle geuren, kleuren, geluiden en beelden en voel de subtiele prikkelingen van lucht of temperatuursverschillen. Neem de indrukken van het bos in je op en laat je gevoel de vrije loop. Door je zesde zintuig maak je contact met je natuur.

I believe a leaf of grass is no less than the journey-work of the stars.


Walt Whitman

Natuurlijke afweer

Bomen scheiden vluchtige stoffen, phytoncyden, uit als reactie op stressfactoren als droogte en insecten. Dit zuivert de lucht en activeert onze natuurlijke afweer als we dit inademen. Ook gaat het celschade en de aanmaak van cortisol tegen waardoor de aanmaak van stresshormonen wordt geremd.

De blootstelling aan miljarden bodembacteriën tijdens een bosbad heeft vermoedelijk een helende werking op je zenuwsysteem waardoor slaap, geheugen en spijsvertering worden gestimuleerd. Ook wordt verondersteld dat ontstekingsreacties en oxidatieve stress wordt tegengegaan.

“In every walk with nature one receives far more than he seeks.”

 John Muir

Onderzoek

Al vanaf begin 1980 wordt er steeds meer wetenschappelijk bewijs gepubliceerd dat de natuur goed is voor de gezondheid. Onderzoeken in Japan en Amerika toonden aan dat een verblijf in het bos doorwerkt op allerlei processen in het lichaam. Zelfs uitzicht op een stukje groen doet patiënten sneller herstellen na een operatie.. Vanaf begin 1990 is er specifiek onderzoek gedaan naar de effecten van shinrin yoku waaruit blijkt dat het humeur en energieniveau sterk verbetert bij de proefpersonen in vergelijking met een groep die binnen op een loopband loopt. In 2004 financierde de Japanse overheid een onderzoek. Dat wees uit dat de hoeveelheid cortisol (stress-response hormoon) na een bosbad afneemt evenals de hartslag en de bloeddruk. Dit kan leiden tot een vermindering van gevoelens van angst, depressie en boosheid. De proefpersonen voelden zich energieker en hun immuunsysteem kreeg een boost.

Een bosbad activeert je parasympatische systeem. Dit onderdeel van je zenuwstelsel zorgt er voor dat je ontspant. Je bloeddruk wordt lager, je hartslag vertraagt en je spijsvertering kan versnellen. Het sympathische (of vechten -of- vluchten) systeem wordt juist onderdrukt waardoor o.a. het adrenaline gehalte in het lichaam wordt verlaagd. Onderzoek van het Nederlandse NIVEL wees uit dat doktersbezoek, diabetes, hartziekten, angststoornissen en depressieve of nerveuze gevoelens opvallend afnamen bij mensen uit een groene omgeving. Bij dezelfde groep namen energie, weerstand, concentratie en de aanmaak van natural killer cells juist meetbaar toe. In dit Noorse ziekenhuis genezen planten in plaats van pillen. Ons huidige leven is soms als een rit in een achtbaan. Informatie en prikkels worden als vuurpijlen op ons af geschoten en het is niet duidelijk wanneer de rit stopt.

“De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet.”

 Henry David Thoreau

Mijn tarieven zijn marktconform en op aanvraag in te zien. Voor aantoonbaar minder draagkrachtigen behoort een speciaal tarief tot de mogelijkheden. lees meer..

De grootste openbaring is de stilte..
Lao Tse

Ben je benieuwd geworden? Neem dan contact met me op.